اکثریت علماء سجده تلاوت را جز نماز دانسته و آن شرایطی که برای نماز واجب می باشد مانند وضو و قبله و ستر العورت را از شروط آن حساب کرده ند. ولی در این مورد امام شوکانی می فرماید:
در باره وضو گرفتن هنگام سجده تلاوت دلیلی نداریم. از سیره نبوی می بینیم که حین قرائت آیه سجده آنان که برابر با رسول خدا (ص) بودند سجده می کردند. و رسول خدا از آنها وضو گرفتنشان را طلب نکرده است. و حتی مشرکین مکه هم برابر با آنها سجده می کردن که بی شک آنها بدون وضو بودند. (بخاری، سجود القران-4)
از آنجاییکه این سجده، نماز بحساب نمیآید پیامبر صلی الله علیه و سلم بدون وضو و بدون رو کردن به قبله هر طوری که ممکن بود آن را بجای میآورد، پیامبر (ص) فرمود : “صلاة اللیل و النهار مثنی مثنی” «نماز (سنت) شب و روز دو رکعت دو رکعت است» پس آنچه که کمتر از دورکعت باشد، نماز نیست مگر اینکه دلیل قاطعی درباره آن بیاید که ثابت کند نماز است مانند طواف و وتر و نماز جنازه، و این در حالی است که هیچ نصی مبنی بر اینکه سجده تلاوت نماز باشد وجود ندارد.
در آیه 6 سوره مائده خدای متعال طریقه وضو را ذکر کرده و آشکارا بیان کره است که وضو گرفتن برای ادا کردن نماز واجب است. اما سجده تلاوت نماز نیست و بدون وضو می توان آن را انجام داد.
خلاصة الکلام برای انجام سجده تلاوت، وضو و رو به قبله بودن لازم نیست. گفتن ذکر سجده هم لزومی ندارد. در صورت تمایل میتوان ذکرهای مختلفی را در سجده گفت.
دقیق وبجا استاد. ممنون از شما