آیا روزه در سفر اختیاری است؟
سوال:
اگر مسلمان در سفر روزه اش را ادامه دهد و نخورد روزه اش صحیح است؟
پاسخ:
روزه از واجبات دین خداوند متعال است که قبل از اسلام نیز ادیان پیشین بدان دستور داشته اند. خداوند متعال در کتاب خود آیه 183 سوره بقره بر این نکته تصریح نموده و می فرماید:
یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا کُتِبَ عَلَیْکُمُ الصِّیَامُ کَمَا کُتِبَ عَلَی الَّذِینَ مِنْ قَبْلِکُمْ لَعَلَّکُمْ تَتَّقُونَ
“اي افرادي كه ايمان آورده ايد، روزه بر شما نوشته شد همان گونه كه بر كساني كه قبل از شما بودند نوشته شده، تا پرهيزكار شويد”
بدین وسیله روزه گرفتن بر هر مسلمانی واجب می باشد ، علاوه بر این واجب است روزه در روزهای ماه رمضان واقع شود. اما با توجه به آیه 184 سوره بقره خدای متعال برای مسافر رخصت نگرفتن روزه داده است یعنی خوردن مسافر در سفر یک نوع بخشش و امتنان از جانب خدای متعال بر بندگان است.
ولی این رخصت به این معنی نیست که بر شخص روزه دار مسافر، واجب است روزه را قضا نماید. در آیه 185 سوره بقره می فرماید:
“(آن چند روز معدود) ماه رمضان است كه قرآن براي راهنمائي مردم و نشانه هاي هدايت و فرق ميان حق و باطل در آن نازل شده، پس آنكس كه در ماه رمضان در حضر باشد روزه بدارد، و آنكس كه بيمار يا در سفر باشد روزهاي ديگري را بجاي آن روزه بگيرد، خداوند راحتي شما را ميخواهد نه زحمت، هدف اين است كه اين روزها را تكميل كنيد، و خدا را بر اينكه شما را هدايت كرده بزرگ بشمريد و شايد شكرگذاري كنيد”