آیا زن حائض میتواند قرآن را از روی مصحف بخواند؟
پرسش:
در برخی از سایتهای فتوایی خواندهام که هنگاه خواندن قران کریم نیاز به وضو یا طهارت از حیض برای زنان ندارد. بر همین اساس، من در ماه رمضان اینچنین قران خواندم. آیا گناهی برای من وجود دارد؟ برایم بسیار سخت است که در تمام دوران عادت ماهانه از روی گوشی قرآن بخوانم… خواندن قرآن در قالب چاپی (کاغذی) بسیار راحتتر است.
پاسخ:
هیچ گناهی بر زن حائض یا نفساء نیست اگر قرآن بخواند، همانگونه که گناهی نیست بر کسی که بدون وضو از روی مصحف قرآن بخواند، زیرا دستور به وضو تنها هنگام قصد نماز وارد شده است، چنانکه خداوند متعال فرموده است:
“يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا قُمْتُمْ إِلَى الصَّلَاةِ فَاغْسِلُوا وُجُوهَكُم ”
(سوره مائده، آیه ۶)
این آیه فقط هنگام برخاستن برای نماز به وضو امر میکند، نه برای تلاوت قرآن.
بنابراین، طبق برخی دیدگاههای فقهی معتبر، خواندن قرآن برای زن حائض یا کسی که وضو ندارد، جایز است، مخصوصاً اگر نیاز، آموزش یا تلاوت در زمان خاصی (مانند رمضان) مطرح باشد.
پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم نیز بر این موضوع تأکید فرمودهاند:
“إِنَّمَا أُمِرْتُ بِالوُضُوءِ إِذَا قُمْتُ إِلَى الصَّلَاةِ”
من فقط به وضو گرفتن زمانی مأمور شدهام که برای نماز برخیزم.
تنها چیزی که هنگام قرائت قرآن خواسته شده، پناه بردن به خدا از شر شیطان راندهشده است، چنانکه خداوند متعال میفرماید:
«فَإِذَا قَرَأْتَ الْقُرْآنَ فَاسْتَعِذْ بِاللَّهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ» (النحل، 16 / 98).
“پس هنگامی که قرآن میخوانی، به خدا پناه ببر از شیطان راندهشد ” (سوره نحل، آیه ۹۸)
و استناد به آیهی «لَا يَمَسُّهُ إِلَّا الْمُطَهَّرُونَ» (سوره واقعه، آیه ۷۹) برای الزام به طهارت، “محل اشکال است”، چرا که این آیه تفاسیر متعددی دارد و الزام طهارت از آن صراحتاً برداشت نمیشود.
در نتیجه، زن حائض یا نفساء میتواند قرآن را از روی مصحف شریف یا از طریق قرآن الکترونیکی یا هر وسیلهی دیگری بخواند، چرا که هیچ دلیل صحیح و قاطع شرعی برای منع آن وجود ندارد.
همچنین، یک زن مسلمان نیاز دارد که در همهی اوقات با قرآن ارتباط داشته باشد، و اگر در ایام عادت ماهانه یا نفاس از آن بازداشته شود، این امر موجب گسست در ذکر و تدبر مداوم او میشود.