ازدواج خانوادگی
سوال: ازدواج با کدام دسته از اقوام حرام است؟
جواب: در دین سه نوع ازدواج خانوادگی منع شده است:
1. اقوام نزدیک : مادر، مادر بزرگ، دختر، نوه، خواهر و دختران خواهر ونوه های آنها، عمه و خاله نمی توان ازدواج کرد.
- 2. اقوام صحری: مرد با مادر و مادر بزرگ زنی که به عقد خود در آورده تا ابد نمی تواند ازدواج کند. با دختر و نوۀ زنش که با او نزدیکی کرده هم تا ابد نمی تواند ازدواج کند. ازدواج با زن پدر و پدر بزرگ و زن و نوههای پسرش هم تا ابد به یک مرد حرام است.
- 3. اقوام شیری: فردی که تا دو سالگی شیر زن دیگری را خورده باشد، با مادر شیری و شوهر آن زن و فرزندانش و بچه های دیگری که از آن زن شیر خورده اند، فامیل شیری است. با وجود برخی استثناها یک فرد مسلمان با شخصی که با او رابطه فامیلی شیری دارد، نمی تواند ازدواج کند. برای مثال یک مرد با مادر شیری و خاله شیری و عمه شیری اش نمی تواند ازدواج کند.
به جز مواردی که در بالا به آن اشاره شد با اقوام دیگر می توان ازدواج کرد. آیات در مورد این موضوع از این قرار است:
وَلاَ تَنكِحُواْ مَا نَكَحَ آبَاؤُكُم مِّنَ النِّسَاء إِلاَّ مَا قَدْ سَلَفَ إِنَّهُ كَانَ فَاحِشَةً وَمَقْتًا وَسَاء سَبِيلًا* حُرِّمَتْ عَلَيْكُمْ أُمَّهَاتُكُمْ وَبَنَاتُكُمْ وَأَخَوَاتُكُمْ وَعَمَّاتُكُمْ وَخَالاَتُكُمْ وَبَنَاتُ الأَخِ وَبَنَاتُ الأُخْتِ وَأُمَّهَاتُكُمُ اللاَّتِي أَرْضَعْنَكُمْ وَأَخَوَاتُكُم مِّنَ الرَّضَاعَةِ وَأُمَّهَاتُ نِسَآئِكُمْ وَرَبَائِبُكُمُ اللاَّتِي فِي حُجُورِكُم مِّن نِّسَآئِكُمُ اللاَّتِي دَخَلْتُم بِهِنَّ فَإِن لَّمْ تَكُونُواْ دَخَلْتُم بِهِنَّ فَلاَ جُنَاحَ عَلَيْكُمْ وَحَلاَئِلُ أَبْنَائِكُمُ الَّذِينَ مِنْ أَصْلاَبِكُمْ وَأَن تَجْمَعُواْ بَيْنَ الأُخْتَيْنِ إَلاَّ مَا قَدْ سَلَفَ إِنَّ اللّهَ كَانَ غَفُورًا رَّحِيمًا* وَالْمُحْصَنَاتُ مِنَ النِّسَاء إِلاَّ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُكُمْ كِتَابَ اللّهِ عَلَيْكُمْ وَأُحِلَّ لَكُم مَّا وَرَاء ذَلِكُمْ أَن تَبْتَغُواْ بِأَمْوَالِكُم مُّحْصِنِينَ غَيْرَ مُسَافِحِينَ فَمَا اسْتَمْتَعْتُم بِهِ مِنْهُنَّ فَآتُوهُنَّ أُجُورَهُنَّ فَرِيضَةً وَلاَ جُنَاحَ عَلَيْكُمْ فِيمَا تَرَاضَيْتُم بِهِ مِن بَعْدِ الْفَرِيضَةِ إِنَّ اللّهَ كَانَ عَلِيمًا حَكِيمًا [1]
با زناني كه پدران شما با آنها ازدواج كردهاند، هرگز ازدواج نكنيد! مگر آنها كه در گذشته (قبل از نزول اين حكم) انجام شده است؛ زيرا اين كار، عمل زشت و تنفر آور است و روش نادرستي ميباشد.* حرام شده است بر شما، مادرانتان، و دختران، و خواهران، و عمهها، و خالهها، و دختران برادر، و دختران خواهر شما، و مادراني كه شما را شير دادهاند، و خواهران رضاعي شما، و مادران همسرانتان، و دختران همسرتان كه در دامان شما پرورش يافتهاند از همسراني كه با آنها آميزش جنسي داشتهايد – و چنانچه با آنها آميزش جنسي نداشتهايد، (دختران آنها) براي شما مانعي ندارد – و (همچنين) همسرهاي پسرانتان كه از نسل شما هستند (- نه پسر خواندهها -) و (نيز حرام است بر شما) جمع ميان دو خواهر كنيد؛ مگر آنچه در گذشته واقع شده؛ چرا كه خداوند، آمرزنده و مهربان است.* و زنان شوهردار (بر شما حرام است؛) مگر آنها را كه مالك شدهايد، اينها احكامي است كه خداوند بر شما مقرر داشته و زنان ديگر غير از اينها (كه گفته شد) براي شما حلال است، كه با اموال خود آنها را اختيار كنيد در حالي كه پاكدامن باشيد و از زنا خودداري نماييد، و زناني را كه متعه ميكنيد مهر آنها را، واجب است بپردازيد و گناهي بر شما نيست نسبت به آنچه با يكديگر توافق كردهايد بعد از تعيين مهر، خداوند دانا و حكيم است.
سلام الله علیکم
ببخشید استادان گرامی محترم از این که بسیار ازتون سوال می پرسم پوزش می طلبم ولی ناگفته نماند بنده قبل از اینکه ازتون سوال بپرسم در سایت جستجو می کنم اگر لازم بدانم بعد سوال مورد نظر را می فرستم.خواهشا پوزش ما را بپذیرید.
سوال :
1. ربا چیست ؟
2. آیا وام ازدواج نوعی ربا است ؟
3. حکم وامی که 4 درصد باشد چیست آیا حرام است یا حلال ؟
لطفا در باره این موضوع آیات مربوطه را آورده و تحلیل کنید.
با تشکر
و علیکم السلام
1. http://www.dinwefetrat.com/?p=1571
2. وام ازدواج اگر سودی نداشته باشد، اشکال ندارد
3. اما وامی که با سود حتی کم باشد، اشکال دارد