با سلام
سوالی در مورد قرض الحسنه هایی که بین خانواده ها وجود دارد داشتم. به این نحو که عده ای هر ماه مبلغی میگذارند و هر ماه قرعه کشی میکنند و به یکی از افراد آن گروه میدهند. آیا این ربا است و اشکالی دارد؟
پاسخ:
علیکم السلام
نخیر، اشکالی ندارد. ربا به معنی زیادی گرفتن در وام یا معامله است. پولی را شخصی وام می دهد و بیشترش را می گیرد، جنسی را می دهد و از همان جنس، مقدار بیشتری دریافت می کند.در روایتی می خوانیم: “لو کان الرّبا حلالاً لترک النّاس التّجارات” اگر ربا حلال باشد، مردم کسب و کار را رها می کنند. و در روایتی دیگر اگر ربا شایع شود، راه وام و قرض الحسنه دادن بسته می شود. گرفتن پول اضافه بدون انجام کار مفید یا مشارکت در تولید، نوعی ظلم و سبب پیدایش دشمنی و قساوت می شود.گاهی بدهی های تصاعدی ربا دهنده، او را ورشکسته و مجبور به قبول انواع ذلّت ها و اسارت ها می کند. ربا در همه ادیان حرام است در سوره ی نساء، آیه ۱۶۱ می خوانیم:
” وَأَخْذِهِمُ الرِّبَا وَقَدْ نُهُوا عَنْهُ وَأَكْلِهِمْ أَمْوَالَ النَّاسِ بِالْبَاطِلِ وَأَعْتَدْنَا لِلْكَافِرِينَ مِنْهُمْ عَذَابًا أَلِيمًا”
)یهودیان(رباگرفتنشان با آنكه از آن نهى شده بودند و به ناروا مال مردم خوردنشان و ما براى كافران آنان عذابى دردناك آماده كرده ايم.
تهدیدهایی که در قرآن برای ربا گرفتن و پذیرش حاکمیت طاغوت آمده حتی برای قتل و ظلم و شرابخواری و زنا نیامده است. انفاق، دادن بلاعوض است و ربا، گرفتن بلاعوض. انفاق، محبّت آور و ربا کینه آور است. معمولاً از مردن انفاق کننده مردم عزادار می شوند و از مرگ رباخوار مردم شادند.