در قرآن کریم در سورههای مختلف به وضوح بیان شده است. به عنوان مثال، در سوره قیامت، خداوند از عواقب شدید و عذابهای سختی که در انتظار کسانی است که نماز نمیخوانند، سخن میگوید. در آیات این سوره به طور خاص اشاره شده است که افرادی که از نماز و عبادت کوتاهی کردهاند، در روز قیامت با مشکلاتی بزرگ مواجه خواهند شد.
در سوره مدثر نیز در آیات ۴۲ تا ۴۴، عواقب کسانی که نماز نمیخوانند، به تصویر کشیده شده است. این افراد به دلیل ترک نماز و کفر به دستورات الهی در آخرت دچار عذابهایی سخت خواهند شد.
در مجموع، قرآن به طور مکرر از عواقب سوء ترک نماز و عبادات سخن میگوید و آن را موجب عذاب در آخرت معرفی میکند.
نماز، شکوهمندترین عبادت و مهمترین توصیه و سفارش انبیای الهی است. نه برای اینکه خداوند، به نماز ما نیازی داشته باشد زیرا که خداوند، بی نیاز مطلق است و ذره ای نقص و کاستی در ذات احدیت راه ندارد. بلکه این مخلوقات و موجودات هستند که به او نیازمندند.
در آیات ۱۹ تا ۳۵ سوره معارج، ویژگیهای نمازگزاران معرفی شده است. اما سورههای قیامت و مدثر عواقبی که افراد غیرنمازگزار در آخرت با آن روبهرو خواهند شد را بیان کردهاند، جایی که خداوند تعالی فرموده است:
﴿وَوُجُوهٌ يَوْمَئِذٍ بَاسِرَةٌ[1]. تَظُنُّ أَنْ يُفْعَلَ بِهَا فَاقِرَةٌ[2]. كَلَّا إِذَا بَلَغَتِ التَّرَاقِيَ[3]. وَقِيلَ مَنْ رَاقٍ[4]. وَظَنَّ أَنَّهُ الْفِرَاقُ[5]. وَالْتَفَّتِ السَّاقُ بِالسَّاقِ. إِلَى رَبِّكَ يَوْمَئِذٍ الْمَسَاقُ[6]. فَلَا صَدَّقَ وَلَا صَلَّى[7]. وَلَكِنْ كَذَّبَ وَتَوَلَّى. ثُمَّ ذَهَبَ إِلَى أَهْلِهِ يَتَمَطَّى[8]. أَوْلَى لَكَ فَأَوْلَى. ثُمَّ أَوْلَى لَكَ فَأَوْلَى﴾ [القيامة: 24-35]
﴿كُلُّ نَفْسٍ بِمَا كَسَبَتْ رَهِينَةٌ[9]. إِلَّا أَصْحَابَ الْيَمِينِ[10]. فِي جَنَّاتٍ[11] يَتَسَاءَلُونَ. عَنِ الْمُجْرِمِينَ[12]. مَا سَلَكَكُمْ فِي سَقَرَ. قَالُوا لَمْ نَكُ مِنَ الْمُصَلِّينَ. وَلَمْ نَكُ نُطْعِمُ الْمِسْكِينَ[13]. وَكُنَّا نَخُوضُ مَعَ الْخَائِضِينَ[14]. وَكُنَّا نُكَذِّبُ[15] بِيَوْمِ الدِّينِ[16]. حَتَّى أَتَانَا الْيَقِينُ[17]﴾ [المدثر: 38-47]