سوال:
آیا جهاد فقط برای مردان جایز است؟ و آیا زن حق شرکت در جهاد مانند مردان دارد؟
پاسخ:
خدای متعال در کتاب خود چنین می فرماید:
وَمَا لَكُمْ لَا تُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَالْمُسْتَضْعَفِينَ مِنَ الرِّجَالِ وَالنِّسَاءِ وَالْوِلْدَانِ الَّذِينَ يَقُولُونَ رَبَّنَا أَخْرِجْنَا مِنْ هَذِهِ الْقَرْيَةِ الظَّالِمِ أَهْلُهَا وَاجْعَلْ لَنَا مِنْ لَدُنْكَ وَلِيًّا وَاجْعَلْ لَنَا مِنْ لَدُنْكَ نَصِيرً
چرا در راه خدا و در راه مردان و زنان و كودكاني كه (به دست ستمگران) تضعيف شده اند پيكار نميكنيد؟ همان افراد (ستمديده اي) كه ميگويند خدايا ما را از اين شهر (مكه) كه اهلش ستمگرند بيرون ببر و براي ما از طرف خود سرپرست قرار بده. و از براي ما از طرف خود يار و ياوري تعيين فرما.(نساء 75)
اطلاق و سیاق آیه و تنقیح مناط آن، زن و مرد را یکجا شامل میشود و این حکم را برای هر دو لازم میشمرد. این نموداری از وظیفهٔ جمعی افراد جامعه است که قرآن آن را ترسیم میکند و در این بخش، فرقی بین زن و مرد نیست.
چنانچه در بالا ذکر کردیم هیچ تفاوتی بین زن و مرد در احکام خداوند وجود ندارد. اگر سورهٔ نور را با دقت بخوانید، می بینید که حضرت محمد (ص) زمانی که به جنگ با قبیله بنی مصطلق می رفت، ام المومنین عایشه را همراه خود برد. تنها نگاهی به سیرهٔ حضرت پیامبر روشن مینماید که آن حضرت بارها همسرانش را با خود به غزوه ها برده بود. علاوه بر این، روایاتی دربارهٔ شرکت زنان مسلمانان در جنگ احد نیز وجود دارد. اما معمولاً زنان به دلیل عدم نیاز در جنگ ها شرکت نمی کنند. و این بدان معنا نیست که منعی وجود دارد. ازاین رو شرکت زنان در جهاد در دین ما اشکالی ندارد و زنان نیز مانند مردان حق شرکت در جهاد را دارند.